Je bekijkt nu Wat is een calorie eigenlijk?

Wat is een calorie eigenlijk?

Is het tellen van calorieën onzin en achterhaald? En wat zijn die lege calorieën? Bestaan er ook goede calorieën?

Eerst een knuppel in het hoenderhok:

Er zitten helemaal geen calorieën in je eten!

Een calorie is geen molecuul, geen ingrediënt, geen voedingsstof, is niet tastbaar en kan je ook niet onder de microscoop leggen.
Het is een soort ‘spook’ nutriënt die dus wel op de verpakking staat maar niet in je voeding zit.

Wat er wél in je eten zit is:
– koolhydraten (zetmeel)
– suikers
– vet (een mix van honderden soorten vet die van nature voorkomen)
– eiwit
– vezels
– zout
– vitaminen
– mineralen
– water

Wat een calorie wél is: een maat van energie, net als joules en watt.
‘Kcal’ wordt ook vaak gebruikt. Dit is een kilocalorie. Eigenlijk is 1 kilocalorie 1000 calorieën.
In de volksmond en in deze blog worden deze maten door elkaar gehaald, maar we bedoelen allemaal de kilocalorie in plaats van een calorie.

Calor betekent warmte: Warmte-energie dus! Dit heeft jouw lichaam nodig om jou op temperatuur te houden, je in leven te houden en om te kunnen bewegen.

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn de brandstoffen hiervoor. Het lichaam is dus hybride! Vergelijkbaar met een auto die benzine, gas en elektriciteit gebruikt als brandstof om vooruit te komen.

Oftewel: die 1100 calorieën die in de pizza zitten van vanavond zitten niet in die pizza, maar is wat de koolhydraten, eiwitten en vetten in deze pizza in totaal aan calorieën opleveren.
Hier zit een rekensommetje achter!
“In snoep zitten veel calorieën” en “In snoep zit veel suiker” komt dus eigenlijk op hetzelfde neer.

De grove ingeschatte caloriebehoefte is voor vrouwen 2000 calorieën per dag en voor mannen 2500.
Het is de bedoeling om die hybride brandstoffen goed in verhouding te gebruiken, en niet 100% van je energie uit bijvoorbeeld vet te halen.

Je kan dan wel 2000 calorieën eten als vrouw en denken dat je goed bezig bent, maar als al deze energie uit een zak drop komt is dit natuurlijk niet gezond.

Als calorieën tellen op deze manier wordt toegepast is het natuurlijk onzin! Dat betekent niet dat het tellen van calorieën achterhaald is. Want de energiebalans blijft nog steeds een natuurwet: Als er meer calorieën worden verbrand dan dat je eet, val je in theorie af.

Wat is een lege calorie?
Dit is voeding met koolhydraten, eiwitten en/of vetten (wat dus calorieën oplevert) zonder vitamines en mineralen.

Dit is ongezond omdat vitamines en mineralen ervoor zorgen dat je die 3 voedingsstoffen überhaupt kan omzetten naar energie! Zeker B-vitamines zijn nodig om van vet energie te maken, dat warmte en beweging geeft.

De term ‘lege calorie’ wordt gebruikt om aan te geven dat die zak drop dus wel calorieën oplevert (bijna 100% uit suikers), maar verder niets voedzaams toevoegt.
Zo kan je dus door een junkfood-dieet ook ondervoed raken op het gebied van vitamines en mineralen!

Calorieën tellen heeft dus alleen zin als je gezond eet.

Of je gezond eet weet je alleen als je verder kijkt dan de calorieën. Namelijk naar de verhouding tussen vet, eiwit en koolhydraten en of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit is zelfs belangrijker dan hoeveel kcal er onderaan de streep staan op het eind van de dag.