Recept: Lasagne, fodmap-vrij en koolhydraat verlaagd

Recept: Lasagne, fodmap-vrij en koolhydraat verlaagd

Een lasagne maak je niet, die bouw je

De mooie laagjes zijn kenmerkend voor dit klassieke gerecht en zijn opgebouwd uit:
– Bechamelsaus (op basis van boter en tarwebloem)
– Lasagnebladen, pasta van tarwebloem.
           ! Fodmaps en koolhydraten: tarwe
– Gehakt met groenten, tomatensaus en kruiden
           ! Fodmaps: Ui en soms champignons

Als aanpassing zijn de lasangebladen vervangen voor aubergine (oranje lijst), en de bechamelsaus vervangen door lactosevrije zuivel.


Recept voor 4 personen

INGREDIËNTEN
Olijfolie
4 kleine wortels, fijngehakt
2 Rode paprika’s
80 gram Zuivelspread lactose vrij
25 ml rijstmelk
500 g Mager rundergehakt
1 pak 500 gram tomatenpassata/tomaat in blokjes ZONDER ui, knoflook en ongespecificeerde specerijen
Verse Italiaanse kruiden: Oregano/basilicum/rozemarijn/tijm/salie
100 g vers geraspte kaas (magere optie: slankie)
2 Aubergines
40 gram Groene/zwarte olijven ZONDER knoflook

MATERIALEN:
Oven
Ovenschaal
Koksmes
Grote wok/koekenpan
Evt mandoline
Dunschiller

BEREIDING:
Verwarm de oven voor op 180 °C, en was alle groenten.

Snijd de wortel, olijven en paprika in kleine stukjes en snijd de kruiden ragfijn. Rul het gehakt zonder olie en doe hier direct de groenten en kruiden bij. Voeg hier de tomatenpuree aan toe als het gehakt gaar is. Breng het geheel op smaak met peper en misschien wat nootmuskaat, extra kruiden of jodiumverrijkt en natriumarm zout. Zet het vuur lager en laat het mengsel 15 a 20 minuten sudderen

Lasagnebladen: Deze maak je van de aubergine. Extra tip waar ik achter kwam: Als je de aubergine eerst schilt met een dunschiller snijdt de lasagne gemakkelijker als het uit de oven komt.
Snijd de aubergine in de lengte in hele dunne plakken tot lasagnebladen. Dit kan met een groot scherp koksmes als je voorzichtig snijdt, of gebruik een mandoline.

In plaats van bechamelsaus: gebruik wat zuivelspread en maak die wat dunner en smeerbaar, door hier een scheut rijst-/amandelmelk bij te doen en dit goed te mengen.

De schaal invetten is niet nodig. Leg een laagje tomaten/gehaktsaus op de bodem. Bedek deze laag vervolgens met aubergineplakken tot alles afgedekt is. Druk ze voorzichtig aan om eventuele lucht te verwijderen. Smeer hier een laagje zuivelspread over als derde laag. Leg hier weer een laag tomaten/gehaktsaus overheen en herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.

Strooi als toplaag wat kaas over het gerecht en zet de ovenschaal voor 40 minuten in de oven op 180 graden.

Serveer met een lekkere salade van rucola, tomaat en komkommer, eet smakelijk!


Voor alle foodies onder jullie… Dit zijn de voedingswaarden per persoon
450 kcal
23 gr vet
11 gr verz vet
19 gr koolhydraten
38 gr eiwit
8 gr vezels
2 gr zout

×