Reduce PDS: 10 behandelingen bij PDS

Naast de traditionele behandelingen voor PDS, zoals de algemene adviezen, of het nemen van meer vezels, bestaan er nog veel meer bewezen behandelingen voor het bestrijden van de klachten bij het prikkelbaar darm syndroom.

Sinds een aantal jaar geleden is een groep artsen met ‘Reduce PDS‘ begonnen, waarbij je als patiënt de keuze maakt in de behandeling in plaats van de arts. Door deze aanpak krijg je als patiënt een grotere en meer actievere rol in je keuze voor een behandeling en is het contact met jouw zorgverlener sneller. 

Lees het uitgebreide verslag over Reduce PDS op de website van de pdsb.

1. Algemene informatie

Als je de diagnose PDS net hebt gekregen weet je vaak niet wat er precies aan de hand is en hoe je dit moet aanpakken. De eerste stap van de meeste zorgverleners is om je te informeren over wat PDS precies is, welke mogelijke oorzaken er zijn, hoe de diagnose precies wordt gesteld en welke mogelijkheden en behandelingen er zijn om de klachten te verlichten.

Er zijn veel mogelijkheden om jouw klachten te verlichten, afhankelijk van jouw klachtenpatroon en oorzaak. Zo kun je je weer fijner en vrijer voelen in het dagelijks leven.

2. Eliminatiedieet

Ongeveer 70% van de patiënten met PDS heeft het gevoel dat voeding de klachten kunnen veroorzaken of verergeren. In dat geval is het nuttig om te onderzoeken welke voeding daarvoor verantwoordelijk is.

Misschien heb je zelf ook al een vermoeden welke producten het zijn, zoals sterk gekruid eten of koolzuurhoudende dranken. Het kan ook zijn dat je er niet achter kunt komen welke specifieke producten het zijn.
Om er achter te komen (of zeker te weten) voor welke producten je gevoelig bent kun je samen met een diëtist stap voor stap voedingsmiddelen uit het voedingspatroon weglaten. Dit is een eliminatiedieet. Je houdt dan een dagboekje bij om te zien of  de klachten inderdaad verminderen of niet.

3. Fodmap dieet

FODMaP’s zijn stoffen die van nature in gezonde voeding zitten en klachten kunnen veroorzaken. Bij het fodmap-dieet vermijd je deze specifieke voedingsmiddelen en test je deze later weer uit om er achter te komen wat bij jou de klachten veroorzaakt.

Dit dieet volg je in stappen. Eerst volg je een aantal weken een volledig of gedeeltelijk eliminatiedieet om val alle klachten af te komen. In de volgende stap worden bepaalde fodmaps weer toegevoegd om te zien of dat de klachten veroorzaakt.

Lees op deze pagina meer over dit dieet.

4. Probiotica

Je ‘microbiota‘ oftewel ‘Alle levende organismen van je darmen’ oftewel darmflora blijken een rol te spelen bij PDS.
Een verstoring in de onderlinge verhouding van deze darmbacteriën kan de oorzaak (of één van de oorzaken) zijn bij PDS.

Sommige bacteriën blijken een beschermend effect te hebben tegen PDS-klachten. Met probiotica (supplementen met goede bacteriestammen) wordt er geprobeerd om de samenstelling van de darmflora te optimaliseren zodat de klachten verminderen. Probiotica kan bij met name het onaangename ‘opgeblazen’ gevoel helpen.

Het is niet goed te voorspellen voor wie welke probiotica goed werkt. Daar is maar één oplossing voor: uitproberen en er met een dagboekje achter komen of het voor jou geschikt is. 

5. Hypnotherapie

In de 80’er jaren werd ontdekt dat hypnotherapie goed helpt bij moeilijk behandelbare PDS. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en staat het vast dat hypnotherapie helpt bij 70-80% van de mensen met moeilijk te behandelen PDS.

Hypnose is te omschrijven als sterk geconcentreerde aandacht. Je bent tijdens een sessie bewust aanwezig en je kunt de therapeut horen en opmerken wat er in je omgeving gebeurt. Je leert je te concentreren op je innerlijke wereld. Bij hypnotherapie leer je van je therapeut door met opgeroepen rustgevende beelden je maagdarmkanaal te beïnvloeden, zodat emoties, angsten en denkpatronen er minder invloed op hebben.

De bedoeling is dat jouw darmen ontspannen en die weer normaal (zonder krampen) kunnen functioneren. Ook leer je bewust en onbewust om anders met stressvolle situaties om te gaan, zodat stress niet meer op de darmen slaat in de vorm van pijn en krampen. 

6. Antibiotica

Het ontstaan van PDS kan soms veroorzaakt worden door een overmatig of langdurig gebruik van antibiotica. Naast het feit dat antiobiotica PDS kunnen veroorzaken, kunnen zij het ook helpen verminderen.

Je microbiota zorgt voor heel veel nuttige processen in je darmen, waaronder het maken van vitamines, het beschermen tegen giftige stoffen en het reguleren van je stofwisseling en energievoorziening.
Inmiddels is er bekend dat mensen met PDS een andere samenstelling aan darmbacteriën hebben dan mensen zonder PDS. Zij hebben vaak een andere verhouding goede en slechte bacteriën, waardoor de balans in het microbiota verstoord is en er dus allerlei klachten ontstaan. 
Met het antibioticum Rifaximine wordt geprobeerd het aantal van dat soort  te verminderen. 

7. Pepermuntoliecapsules

Pepermuntolie kan bij PDS helpen als je darmkrampen hebt. Pepermuntolie bevat menthol, een stofje met een krampwerende werking. Naast dat menthol ook in snoep, tandpasta en scheergel wordt gebruikt heeft het ook een  antibacteriële werking. Het krampwerend effect van pepermuntolie komt doordat het het gladde spierweefsel (wat in onze darmwand zit) beïnvloedt. Door de antibacteriële werking zou pepermuntolie ook de darmbacteriën kunnen beïnvloeden.
Echter, niet alle pepermuntoliecapsules op de markt zijn even werkzaam. De enige die tot nu toe bewezen effect heeft gehad, zijn de capsules van het merk Tempocol.

8. Spasmolytica

Spasmolytica zijn geneesmiddelen die een verslappende werking hebben op de spieren van het maagdarmkanaal.
Bij PDS zijn er vaak teveel krampen en spanning in de darmen, waarbij die geneesmiddel dus veel verlichting kan brengen.

Er zijn 2 bekende soorten die vaak gebruikt worden namelijk: Buscopan (butylscopolamine) en Duspatal (mebeverine).

Spasmolytica zorgen voor het remmen van de overactieve zenuwvezels (viscerale hypersensibiliteit) op de (gladde) spieren in de darm. Hierdoor kan de spier niet meer samentrekken waardoor de pijn minder wordt. Dit effect is vrijwel direct en de pijn wordt binnen 1 uur minder.

9 & 10 Amitryptiline en Citalopram

Amitryptiline en Citalopram zijn beide medicijnen die zijn ontwikkeld voor de behandeling van depressie (antidepressiva).

Een antidepressiva zoals deze zijn erop gericht om de hoeveelheid serotonine, in met name de hersenen, te verhogen door de afspraak te vertragen. Serotonine is een stof die de signalen tussen zenuwen en cellen mogelijk maakt in zowel de darmen als de hersenen.
Er kunnen wel bijwerkingen ontstaan bij het nemen van deze medicijnen zoals diarree, braken en buikpijn.

Naast de werking als antidepressivum is er ook ontdekt dat veel chronische pijnsyndromen vaak goed reageren op behandeling met antidepressiva. De ervaring van pijn wordt minder, doordat de pijnprikkels uit de maag en darmen worden verminderd en de beweeglijkheid van de darmen wordt verbeterd.