Je bekijkt nu Darmklachten bij sporters

Darmklachten bij sporters

Door rommelende darmen en een opgeblazen gevoel tijdens het hardlopen halen we niet het maximale uit de training.

Je kan van alles tegenkomen onderweg: misselijkheid, buikpijn, maagzuur, winderigheid en aandrang. Dit kan knap vervelend zijn en je belemmeren in je prestaties. Laat jouw rondje joggen niet uitlopen tot een sprint terug naar het toilet! Want er is zeker iets aan te doen.

In een kleinschalig onderzoek zijn hardlopers op een low-FODMaP dieet gezet. Dit dieet is eigenlijk bedoeld om het Prikkelbare Darm Syndroom te voorkomen. Ook bij sporters zonder het Prikkelbaar Darm Syndroom gaf dit dieet na een week al veel verbetering in het ‘buikgevoel’!

Wat zijn die FODMaP’s?
Dit zijn koolhydraatsoorten die een reactie geven in de darm, zoals het aantrekken van vocht of productie van gas. Dit geeft een ongemakkelijk gevoel. Elke letter in het woord FODMaP staat voor een groep van deze koolhydraatsoorten: Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden and Polyolen.
Een voorbeeld is lactose (melksuiker), die o.a. diarree kan veroorzaken door de aantrekking van vocht.

Ook al werden er geen echte ‘klachten’ ervaren voorafgaand aan het dieet,
gaf het toch een gevoel van opluchting.

Alle darmklachten verminderden, vooral
buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Het typische voorbeeld van darmklachten door FODMaP-rijke voeding is de winderigheid na het eten van bruine bonen. Dit is maar een voorbeeld van de honderden voedingsmiddelen die zeer sterke of heel subtiele klachten kunnen geven.

Opstapeling van al deze FODMaP’s uit onze dagelijkse voeding kunnen daardoor vage klachten geven, ook al eet je hartstikke gezond! Het word wel eens omschreven als ‘rommelige buik’, of ‘gedoe in de darm’. Onze darmflora en persoonlijke gevoeligheid bepaalt in welke mate we daar last van krijgen.

Voor welke FODMaP’s jij gevoelig bent wordt duidelijk na een eliminatiedieet. Hierbij is goede begeleiding nodig, zeker als jouw voeding in functie staat van jouw sportprestaties.
Want eet je daarbij wel voldoende eiwit voor het spierherstel? En eet je voldoende koolhydraten als brandstof?

Ook de timing van de maaltijden in combinatie met sport zijn belangrijk om maag-darmklachten te vermijden!

Hier kunnen we jou goed bij helpen door met berekeningen te verzekeren dat je voedzaam blijft eten, ondanks het schrappen van de FODMaP’s.

Zie ook: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/fodmap-dieet-mogelijk-ook-gunstig-voor-atleten/