Diabetes

Je kan aanleg hebben om diabetes te ontwikkelen. Toch kan je dit tegenhouden door een gezonde leefstijl. Veel stress, slecht slapen, ongezond eten en niet bewegen triggeren diabetes. Diabetes is een ‘fout’ in het lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel (bloedglucose) structureel te hoog is. Zo is Diabetes dus ook te herkennen!
Na meerdere uitslagen van een te hoge suikerwaarde uit een bloedtest krijg je de diagnose Diabetes Mellitus. Er zijn 2 types: type 1 en type 2 diabetes, afhankelijk van waar die fout ligt.

“Wat veel mensen nog niet weten is dat diabetes op te lossen is met voeding, en dat medicatie kan worden afgebouwd en zelfs kan worden gestopt! Dit door alles uit jouw eetpatroon te schrappen wat de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Dan hoef je het ook niet meer te laten dalen.”

Diabetes type 1

Bij dit type diabetes, maakt het lichaam geen insuline meer aan door een auto-immuun reactie op de eigen pancreas (alvleesklier). Hier wordt insuline aangemaakt. Dit type diabetes ontstaat bijna altijd op jonge leeftijd, voor het 25ste levensjaar.
In dit geval moet je zelf insuline inspuiten om een gezonde bloedsuikerspiegel te houden. Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je eet heb je een specifiek berekende dosis insuline nodig. Ook moet er rekening worden gehouden met beweging/sport. Hoe meer beweging per dag, hoe minder insuline je nodig hebt.

Diabetes type 2

Vroeger was dit de ‘ouderdomssuiker’. Met ouder worden is het lichaam niet zo goed meer in staat om de insuline zijn werk te laten doen. De cellen worden steeds minder gevoelig voor de insuline die het zelf aanmaakt om de suikers op te ruimen uit het bloed. De werking is als het ware versleten. Hierdoor stijgt de bloedsuiker langzaamaan steeds meer. Door dit systeem van bloedglucose en insuline te overbelasten kan diabetes type 2 al op veel jongere leeftijd ontstaan.
Vaak gaat hier overgewicht aan vooraf, met een verder vervolg naar een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en vele andere kwalen.

Het systeem van insuline en glucose

Een te hoge bloedsuikerspiegel kan veel schade geven aan de bloedvaten en zenuwen. Het lichaam heeft daarom voelsprieten voor suikers die opmerken wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is. Het hormoon insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier om de suikers uit het bloed te halen. Dankzij insuline gaat dit naar de suikervoorraad in de spieren en in de lever, en wordt het naar vet omgezet voor de vetopslag.
Zie insuline als een sleutel die de deur opent in de cel zodat de suikers naar binnen kunnen. Wat interessant is: Een spiercel die die actief is kan zonder insuline de suikers opnemen!
Wetende dat koolhydraten worden omgezet naar suiker in de spijsvertering... stijgt dus de bloedsuikerspiegel na het eten van koolhydraten en suikers. Als dit systeem wordt overbelast (veel eten en weinig bewegen) ontstaat er op lange termijn een 'burn-out' van dit systeem, die eindigt bij diabetes.

Hoe ontstaat Diabetes type 2?

Als de cellen teveel bestookt worden met suikers en insuline worden die 'doof'. Dit wordt insulineresistentie genoemd, en wilt zeggen dat er meer insuline nodig is om hetzelfde effect te bereiken. In dit voorstadium van diabetes maakt het lichaam een overdosis insuline aan om de opname van suikers uit het bloed te forceren. In metingen van de insulinewaardes is te zien dat de insuline wel 24 keer hoger kan zijn dan in de normale situatie! De bloedsuikerspiegel valt hierdoor binnen een gezonde waarde. Insulineresistentie is dus niet te meten met een bloedsuikermeting. Insuline zorgt voor de opbouw van vet en stopt de vetverbranding. Afvallen is dus erg moeilijk als je insulineresistent bent. Wat het nog moeilijker maakt is dat overgewicht diabetes nog verder in de hand werkt. De vetcellen maken namelijk stofjes aan die de stofwisseling verstoren. Na de overproductie van insuline raakt de alvleesklier in een 'burn-out' en wordt er ineens veel minder insuline gemaakt. Pas als de bloedsuikerspiegel te hoog is zal de arts diabetes kunnen vaststellen. Wees dit voor!

Behandeling

Caras is gespecialiseerd in insulineresistentie en Diabetes type 2 en de begeleiding bestaat uit een koolhydraatarm voedingspatroon die op maat gemaakt is. Hierbij houden we ook rekening met wat jij nog meer nodig hebt. Ga niet zomaar aan de slag met een zwaar dieet. Met begeleiding en maatwerk omzeil je deze grootste valkuilen van een koolhydraatbeperkt of koolhydraatvrij dieet:
- dat je te veel vet (voornamelijk verzadigd vet) eet
- dat je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt
- dat de koolhydraatbeperking te streng en te plotseling is en je te lang in ketose zit
- dat de darmen verstopt raken door te weinig vezels
- dat de nieren worden overbelast met te veel eiwitten

×
×

Cart