Diabetes

Je lichaam houdt continue in de gaten hoeveel suikers er in het bloed zitten. Dit is je brandstof. Als het goed is heb je hier geen last van, naast dat je wel eens trek krijgt.

De balans van de bloedsuikerspiegel kan ontregeld zijn, wat te zien is in hypers (te hoge bloedsuikerspiegel) en hypo’s (te lage bloedsuikerspiegel). 

Andere signalen die wijzen op een ontregelde bloedsuikerspiegel zijn…

Bloedsuiker

prediabetes

Pre-Diabetes

Dit is het voorstadium van diabetes waarin insulineresistentie en glucoseintolerantie zich ontwikkelt. In deze fase kan je diabetes nog voorkomen!

Pas op! Pre-diabetes is niet te herkennen aan een (te) hoge bloedsuikerspiegel.

hypoglycemie

Hypoglycemie

Een te lage bloedsuikerspiegel kan je behoorlijk afzwakken. Door je eetmomenten slim in te zetten houd je je bloedsuiker stabiel.
De balans is aan de andere kant afhankelijk van je beweging op die dag, of je sport en hoeveel stress je hebt.
Daarnaast kan je vetverbranding wat 'achterlopen'. Je lichaam leeft dan in verhouding meer op suikers waardoor je je snel uitgeput voelt. Geen paniek: Je lichaam kan wel leren om beter vet te verbranden.

Diabetes type 1

Diabetes Type 1

Bij diabetes type 1 ben je afhankelijk van insulinetherapie. Na de diagnose is het echt even wennen om je bloedsuikers te leren reguleren en weten wanneer je hoeveel moet spuiten.

Diabetes

Diabetes type 2

Bij diabetes is de bloedsuikerspiegel voor langere tijd verstoord; namelijk te hoog. Hyperglycemie dus. Je genen kunnen je tegen zitten bij diabetes, maar slechte eetgewoonten (en gebrek aan beweging) is altijd de bepalende factor of de aanleg tot uiting komt.
Er is hoop! Diabetes is terug te dringen met gezonde voeding en veel beweging. Hierdoor kan je zelfs stap voor stap de medicatie afbouwen.

×
×

Cart