Je bekijkt nu Koffie

Koffie

Koppie koffie, bakkie pleur, bakkie troost of leut, Haags bakkie… hoe je het ook noemt. Veel Hollanders kunnen de dag niet starten zonder!

Dat het de vermoeidheid uitstelt weten we wel. Cafeïne wordt zelfs door sporters gebruikt als supplement om sportprestaties te verbeteren.

Wist je trouwens dat cafeïne tot 2004 op de dopinglijst stond?

Wat doet koffie nog meer? En is het eigenlijk wel gezond?
Gezond of ongezond? … de waarheid ligt in het midden, zoals zo vaak bij voeding.

Waarom zou je vooral GEEN koffie meer drinken?

  • Veel ongefilterde koffie kan het slechte LDL cholesterol verhogen.
    De gezondheidsraad adviseert om gefilterde koffie te nemen in plaats van ongefilterde koffie. Hierdoor kunnen cholesterolverhogende stoffen er uit worden gefilterd. Dus liever een ouderwetse pruttelpot dan de espressomachines.
  • Cafeïne blokkeert de opname van ijzer in de darm. Voor de kenners: Cafeïne is de anti-nutriënt van ijzer.
    Zeg maar bye bye tegen je ijzer uit je steak met spinazie als je er een kopje koffie achteraan drinkt!
  • Gewenning en tolerantie. Het effect van cafeïne hangt af van hoe vaak je het neemt. Hoe meer koffie je drinkt, hoe meer je ervan nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Hetzelfde wat je ziet bij alcohol dus.
  • Acrylamide is een giftige stof die ontstaat door het roosteren van de bonen. Deze stof ontstaat door verhitting, dus ook bij frituren, bakken, grillen en roosteren van andere voedingsmiddelen.

Waarom zou je WEL koffie drinken?

  • Twee tot drie koppen koffie per dag verlaagt het risico op:
    • diabetes
    • coronaire hartziekten
    • en een beroerte.
  • Het telt als normale drank, en is niet vochtafdrijvend. Je hoeft koffie dus niet te compenseren met water. In totaal zou je 1,5 tot 2 liter vocht moeten drinken per dag. Koffie mag je hierbij meetellen.
  • Cafeïne maakt je daadwerkelijk tijdelijk scherper en minder moe.
  • Daarnaast is het uiteraard een heel sociaal ding. Een bakkie doen is een goed excuus om weer eens af te spreken.

DON’T!: 410 calorieën, 61 gram suiker, 15 gram vet

DO: 0 calorieën, 0 gram suiker, 0 gram vet.

Wat een verschil! Voeg het liefst niets toe aan je koffie. Want wist je dat alleen de natuurlijke suikers uit melk in een cappuccino al overeenkomst met 1 suikerklontje?

Do’s en don’t voor koffiedrinkers:

  • Na 15:00 geen koffie meer. Cafeïne werkt tot wel 5 uur na het drinken van je kopje koffie.
  • Drink anderhalf uur of langer na afloop van je maaltijd geen koffie om de opname van ijzer niet in de weg te zitten. Spreid de maaltijden en het koffiedrinken dus!
  • Drink met mate! Meer dan 5 kopjes koffie is wel wat overdreven. Houd het bij 3 a 4 ‘bakkies’ per dag. Bij een overdosis uit zich dit in uiteraard slapeloosheid, een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en een zenuwachtig gevoel.
  • Neem liever koffie die door een koffiezakje is gelopen (gefilterd).

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx

https://www.gezondheidsraad.nl/organisatie/voeding/documenten/adviezen/2015/11/04/koffie-achtergronddocument-bij-richtlijnen-goede-voeding-2015

https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/9014