Je bekijkt nu 10 verschillende behandelingen voor PDS

10 verschillende behandelingen voor PDS

Er komen steeds meer behandelingen voor PDS bij, maar zie jij door de bomen het bos nog wel? Vind je het nog steeds moeilijk om te kiezen welke behandeling het beste bij jou past?

Om een makkelijkere keuze te maken heb ik hieronder de beste 10 behandelingen op een rijtje gezet zodat je zelf kunt kijken welke behandeling(en) het beste bij jou zouden passen!

1.Algemene informatie over PDS: Voor iedereen die net PDS als diagnose heeft gekregen is het vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien en de juiste richting van behandeling te kiezen. Vraag een arts of diëtist om informatie over PDS of zoek op internet wat je het best zelf al zou kunnen doen.

2. Eliminatiedieet: Veel mensen met pds hebben veel klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, en om erachter te komen waar de je klachten precies vandaan komen kan je dit dieet toepassen. Bij dit dieet ga je stap voor stap verschillende voedingsmiddelen uit je voeding weglaten, en ze een aantal weken later weer toevoegen. Op deze manier kan er uitgesloten worden van welke voedingsmiddelen je wel of geen klachten krijgt.

3.Het FODMAP-dieet: met dit dieet haal je 5 grote koolhydraatgroepen uit je voeding. Bij 75-85% van de PDS’ers brengt dit grote verlichting van de klachten, maar dit is een pittig dieet en moet altijd onder begeleiding van een diëtist gevolgd worden.

4.Probiotica: Ondanks de weinige wetenschappelijke onderbouwing helpt het nemen van probiotica bij sommige pds’ers om de klachten te verminderen. Door het toevoegen van extra bacteriën aan de darm geeft dit soms een goede ondersteuning aan de darm en verminderen de klachten.

5.Hypnotherapie: Bij hypnotherapie, word je in hypnose gebracht en helpt de hypnotherapeut je om onderbewuste stress te laten verdwijnen. Als stress een van de oorzaken is van jou pds kan hypnotherapie hier goed bij helpen.

6.Antibiotica: in sommige gevallen kunnen bepaalde typen antibiotica helpen om je darmklachten te verminderen. Omdat antibiotica darmbacteriën doden, kan er bij een bacteriële overgroei in de darm hiervan gebruikt gemaakt worden om de darmbacteriën weer in balans te brengen.

7.Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een krampwerende werking en kan worden uitgeprobeerd om darmklachten te verminderen. Dit is geen medicijn en heeft dus ook geen verdere bijwerkingen. Er is nog weinig wetenschappelijke onderbouwing, maar het blijkt bij sommige mensen met pds wel verlichting van de klachten te geven.

8.Spasmolytica: Net als pepermuntolie geven spasmolytica ook een ontspannende werking aan de darm. Buscopan en Duspatal zijn dergelijke medicijnen. Vaak worden deze voorgeschreven om mee te starten.

9.En eigenlijk ook nummer 10: Antidepressiva: Dit klinkt gek, maar antidepressiva hebben als bijwerking om de klachten van PDS te kunnen verminderen. Dit medicijn wordt echter zelden aanbevolen, omdat alleen mensen met ernstige stress of depressieve klachten dit medicijn als beste kunnen gebruiken.

Wil je meer informatie over een van de bovenstaande behandelingen, of wil je graag weten welke behandeling voor jou het beste is, stuur ons gerust een berichtje, wij hebben veel ervaring met het behandelen van PDS!